Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kakšen gaming računalnik izbrati? Namizni ali prenosni?

Gaming računalniki se lahko po velikosti zelo razlikujejo. Poznamo največja tower ohišja za stacionarne gaming računalnike, zraven katerih ponavadi pride še ogromen RGB monitor in mehanska tipkovnica. Nimajo pa vsi toliko prostora in denarja, da bi si to privoščili zato se morda v nekaterih primerih zdi, da je prenosnik edina logična izbira. V nadaljevanju si bomo pogledali prednoti in slabosi obeh in na koncu boste lahko določili, kakšen gaming računalnik je pravi za Vas.

PRENOSLJIVOST

Gaming računalnik in prenosljivost

Včasih, ko prenosnikov še ni bilo, smo svoj gaming računalnik, z debelim CRT monitorjem in miško ter tipkovnico nesli do prijateljev in tam skupaj igrali LAN igre, kar je bilo na momente lahko zelo zoprno. S prihodom prenosnikov pa se je prenosljivost svojih računalniških naprav močno povečala. V sodobnih časih pa so prenosniki že tako močni, da lahko poganjajo praktično vse igre in programe. Spravimo ga v nahrbtnik, s seboj vzamemo še polnilec in miško in smo pripravljeni na »gejmanje na terenu«, pa naj bo to pri prijatelju ali sredi narave, saj imajo prenosniki vgrajeno tudi baterijo.

Tudi stacionarni računalnik lahko prenašamo okoli vendar je nerodno tako da v tem primeru zmaga prenosni računalnik.

NADGRAJEVANJE GAMING RAČUNALNIKA

Dejstvo je, da si prenosnika sami enostavno nemoramo sestaviti, kar pa negre rečti za osebne računalnike pa naj bojo to gaming ali hišni oz. pisarniški. Nekateri prenosniki nudijo nadgradnjo diskov in mogoče RAM modulov vendar ste v večino primerih omejeni na enak procesor ter grafično kartico, kar pa za stacionarne računalnike nebo držalo. Pri stacionarnem računalniku želite boljšo kartico? Ni problema! Staro se da ven in če je vse ostalo ok, novo noter in v nekaj minutah lahko računalnik ponovno uporabljate. Enako velja v primeru okvare. Če pa se recimo na prenosniku pokvari grafična kartica, je verjetno servis dražji od vrednosti le-tega kar pomeni da je najbolj smiselno kupiti novega.

Za to kategerijo imajo prenosniki večinoma slabe lastnosti tako da zmaga stacionarni računalnik.

JE MOČNEJŠI OSEBNI RAČUNALNIK ALI PRENOSNI?

Pri tem vprašanju je vse odvisno od konteksta. Prenosnik vreden 3000e bo bil boljši v produktivnosti in igranju iger od osebnega računalnika vrednega 800e. Ko pa so vse komponente v obeh računalnikih podobne pa osebni zmaga brez napora, saj je hlajenje veliko boljše, grafične kartice so zelo večje in napajalniki so veliko močnejši. Sicer pa se mobilna moč z leta v leto povečuje. V nekaterih primerih se tudi prenosnik lahko kosa z osebnim računalnikom vendar splošno gledano bo osebni vedno boljši, saj omogočajo boljše navijanje komponent zaradi večjega pretoka zraka, večjih hladilnikov ali celo vodnega hlajenja procesorja in grafične.

ZAKLJUČNA MISEL

Gaming računalnik je močnejši, nadgradljiv in v nekaterih primerih lahko celo bolj dostopen način igranja računalniških iger. Zamenjate lahko skoraj vse komponente in če ga sestavite sami še na ta način privarčujete, konec koncev bo pa tudi uporabniška izkušnja boljša.

V kolikor pa veliko potujete ali enostavno nimate prostora pa se prenosnik zdi bolj smiselna izbira. Res je, da nebo tako močan kot bi bil osebni računalnik vendar je ponudba tako široka da lahko najdete prenosnik ki bo vse igre poganjal na najvišjih nastavitvah ali pa nekaj samo za šolo in multimedijo. Konec koncev pa so prenosniki manj nadgradljivi kar posledično pomeni da jih je potrebno menjati v nekaj letih oz ko strojna oprema zastari. Skratka igre lahko igramo tako na osebnem kot na prenosnem računalniku ampak obstaja razlog zakaj ljudje, ko slišijo besedo gaming računalnik pomislujo na osebnega.

Leave a comment

Smo neodvisna, nevladna in neprofitna spletna stran za strokovne in izobraževalne medijsko-komunikacijske in ostale novice mednarodnimh in regionalnih razsežnostmi.

Pomembne Povezave

Media Forum © 2021. Vse pravice pridržane – Splošni Pogoji